Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Μουσικό Βαγόνι Orient Express

Μουσικό Βαγόνι Orient Express 
(ΣΕΖΟΝ 2008-2009)

Κυριακάτικα μεσημέρια στο Orient Express
Πρώτη επιβάτις η Ζυράννα Ζατέλη 
Κυριακή 15 Φεβρουαρίουώρα 12 μ.μ.

 Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε 

το 1951 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία της: Περσινή αρραβωνιαστικιά (διηγήματα 1994), που έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και τα ιταλικά, Στην ερημιά με χάρι (διηγήματα 1995), Και με το φως του λύκου επανέρχονται (μυθιστόρημα, 1993), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Mυθιστορήματος και μεταφράστηκε στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά, σερβικά, λιθουανικά. Τέλος, το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους – Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Mέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της τριλογίας ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΡΑΜΑΝΘΙΣ ΕΡΕΒΟΥΣ – ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΦΟΡΕΣ που ανασυγκροτεί το προσωπικό, μαγικό σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη, όπου οι ήρωες γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν κάθε φορά ως ακροατές μιας γριφώδους μελωδίας ή ως αποκρυπτογράφοι μιας αινιγματικής παρτιτούρας, που γράφτηκε για να διαιωνίσει την αναγκαιότητα του αφανούς και του άρρητου.


Δέυτερος επιβάτης ο Κωνσταντίνος Τζούμας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίουώρα 12 μ.μ.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά και μεγάλωσε στο  Πασαλιμάνι και στην Αθήνα με επιδόσεις στη βιβλιοφαγία, στους 

κλασικούς μυθιστοριογράφους, στον κλασικό αθλητισμό, στο πινγκ-

πονγκ, στο μπιλιάρδο και στο ροκ εντ ρολ. Απέφυγε τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και προτίμησε τη δράση των δρόμων, των καφέ και των ταξιδιών. Διάλεξε την ηθοποιΐα 

από αντίδραση στην αντίληψη που θεωρούσε τους ηθοποιούς ελαφρών ηθών. Διδάχτηκε θέατρο στη 

Δραματική Σχολή Αθηνών και έκανε χορό με τη Ζουζού Νικολούδη, τον Άλβιν Νικολάις, τον Μερς Κάνινγκχαμ και τον Άλβιν Έιλυ. Στη Νέα 

Υόρκη  έμαθε να επιβιώνει χωρίς να το κάνει θέμα. Εγκατέλειψε το χορό 

γιατί «βαριά η καλογερική».

Έπαιξε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Κάνει καθημερινά ραδιόφωνο και καμιά φορά σκέφτεται να τελειώνει μ’ όλ’ αυτά, γιατί θυμάται που από μικρός του άρεσε το διάβασμα και το γράψιμο…


Τρίτη επιβάτις η Σώτη 

Τριανταφύλλου

Κυριακή 8 Μαρτίου, ώρα 12 μ.μ.


Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική, γαλλική φιλολογία, αμερικανική ιστορία και ιστορία των πόλεων, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, ως δημοσιογράφος και ως καθηγήτρια αμερικανικής ιστορίας σε λύκειο του Νότιου Μπρονξ.

Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο Λίγο από το αίμα σου, είναι ένα μυθιστόρημα για ένα ποίημα που κουτσαίνει και για μια σειρά ηθικές παραβάσεις σε μια πληγή της γης, την Τεκτονική Τάφρο της Κένυας. Όλα συμβαίνουν σε μια πληγή του χρόνου: ο ιλιγγιώδης έρωτας της Λύντια πάνω σ’ ένα ξέσκεπο αυτοκίνητο που διασχίζει το Λονδίνο μέσα στη νύχτα? ένας άλλος έρωτας, αργός? κι ένας τρίτος, μετέωρος. Τα γεγονότα της ζωής? η φιλία? η θρησκεία? ο φθόνος? το παιχνίδι της μνήμης? η μοίρα? ένα έγκλημα (ποιος σκότωσε το λόρδο Έρολ;)? κι ένας μπάτλερ που διαβάζει Μαρξ. Σ’ αυτό το βιβλίο όλα είναι αληθινά, τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο.

 

Τέταρτος επιβάτης ο Πέτρος Μάρκαρης

 

Κυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 12 μ.μ.

 

Ο Πέτρος Μάρκαρης, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής,

 γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών «Μέρες του ’36», «Ο Μεγαλέξανδρος», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα», «Η Σκόνη του Χρόνου». Έχει γράψει επίσης τα σενάρια της τηλεοπτικής σειράς «Ανατομία ενός Εγκλήματος», που παιζόταν επί τρία χρόνια στην Ελλάδα.

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Φρανκ Βέντεκιντ, Άρτουρ Σνίτσλερ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πέτερ Βάις, Φραντς Ξαβέρ Κραιτς και Τόμας Μπέρνχαρντ. Η τελευταία μεταφραστική δουλειά του ήταν η μετάφρασου του «Φάουστ» του Γκαίτε.

http://www.totrenostorouf.gr/index3.html

                                                                                         

 

 

 


Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ «HOTEL ZOO»


HOTEL-ZOO 2009 – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΖΩΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΩΣ 30.06.2009
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ATHENS VOICE
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ WWF ΕΛΛΑΣ
.


Η ζωολογική λογοτεχνία είναι παλαιότατη, αχανής και ποικίλη. Σε ευσεβιστική, λαϊκή ή έντεχνη αφήγηση, ρεαλιστική ή αλληγορική εκδοχή, ο ζωομορφισμός στην τέχνη της αφήγησης έχει αφήσει έντονα χνάρια: Όμηρος, Παλαιά Διαθήκη, Αίσωπος, Λα Φοντέν, Λόντον, Μπλέικ, Πόου, Βερν, Μέλβιλ, Κάφκα, Χεμινγουέυ, Όργουελ, Μπόρχες, Ιονέσκο, Κορτάσαρ, Πελέβιν, αλλά και Ροΐδης, Μητσάκης, Λασκαράτος, Καρκαβίτσας, Κόντογλου, Πεντζίκης, Τσίρκας κ.ά.

Φυσικά, μια ιστορία με ζώα δεν εξαντλείται στην τρέχουσα αστική ζωοφιλία, ειδικά στις μέρες μας, με την εξαφάνιση σπάνιων ειδών της πανίδας, τα πειραματόζωα ή τα μεταλλαγμένα ζώα. Φωτεινή ή ζοφερή χροιά, δραματικός ή ειρωνικός τόνος, φαντασιωτικό ή ρεαλιστικό πλαίσιο είναι απλώς αφορμές ώστε να καθρεφτιστούμε και να μιλήσουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Αυτό είναι το νέο πλαίσιο γραφής του Hotel 2009, μια ιστορία όπου θα πρωταγωνιστούν ζώα.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, διαδοχικά, μετά τα Hotel-Βιζυηνός, Hotel-Μετανάστευση και Hotel-Internet, το Hotel-Zoo. Σ’ αυτό το νέο λογοτεχνικό παιχνίδι συμμετέχουν οι πεζογράφοι Άντζελα Δημητρακάκη, Ισίδωρος Ζουργός, Δημήτρης Σωτάκης, Κώστας Γκαζής (ο νικητής του Hotel-Internet), ενώ το όλο εγχείρημα θα φωτίσει από θεωρητική σκοπιά η κριτικός λογοτεχνίας Λίνα Πανταλέων.

Η εκδότρια Άννα Πατάκη και ο Μισέλ Φάις, κατά τα ειωθότα, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των έξι καλύτερων ζωολογικών ιστοριών.

Δεκτές γίνονται συμμετοχές που θα έχουν ημερομηνία αποστολής έως και την 30ή Ιουνίου 2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο βραχύς κατάλογος των 12 διακριθέντων και στις αρχές Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος των 6+4 διηγημάτων, όπου θα μάθουμε και το όνομα του βραβευόμενου διηγηματογράφου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν έχουν εκδώσει πεζογραφικό βιβλίο. Τα διηγήματα πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή, δακτυλογραφημένα με μονό διάστιχο και να συνοδεύονται από CD (και όχι δισκέτα) με το κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν κείμενα των 5.000-7.000 λέξεων, καθώς και ένα ευσύνοπτο βιογραφικό τους με στοιχεία επικοινωνίας, ταχυδρομικά στις Εκδόσεις Πατάκη στη διεύθυνση Παναγή Τσαλδάρη 38, 104 37 Αθήνα, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό διηγήματος», υπόψη του κ. Γιώργου Πάντσιου (τηλ. 210.52.05.651, 210.36.50.051).


Συμμετοχές έως 30.06.2009
Χορηγός επικοινωνίας: Athens Voice
Υπό την αιγίδα της WWF Ελλάς
Εκδόσεις Πατάκη


πηγή: www.patakis.gr 


Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ
Φινάλε για τον συγγραφέα των ταινιών


Σε ηλικία 81 ετών πέθανε το Σάββατο το απόγευμα στη Ρόδο ο συγγραφέας Νίκος Κάσδαγλης. Γεννημένος στην Κω, εκτός από το συγγραφικό του έργο, ο Νίκος Κάσδαγλης ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας- ήταν μάλιστα μεταξύ των 18 Ελλήνων λογοτεχνών που το 1969 υπέγραψαν τη γνωστή διακήρυξη με την οποία καταδίκαζαν το απριλιανό καθεστώς για τον στραγγαλισμό των πνευματικών ελευθεριών. Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, οι συνταγματάρχες τον απέλυσαν από την Αγροτική Τράπεζα όπου εργαζόταν από το 1948 για να επανέλθει με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με το διήγημα «Ο μηχανικός», το οποίο μάλιστα αργότερα γυρίστηκε και ταινία στη Σοβιετική Ένωση από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου. Επίσης ταινίες έχουν γυριστεί τα διηγήματά του «Κεκαρμένοι» (με τίτλο «Κουρεμένα κεφάλια») και «Χώμα και νερό», ενώ έλαβε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το μυθιστόρημα «Τα δόντια της μυλόπετρας». Ο Νίκος Κάσδαγλης έχει γράψει συνολικά 18 έργα, ενώ μετέφρασε το βιβλίο τού Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα» και το βιβλίο τού Jean Starakis «Στις φυλακές των Συνταγματαρχαίων». Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Καθημερινή», καθώς επίσης και με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Εποχές», «Διαγώνιος» κ.ά. Το τελευταίο βιβλίο του εκδόθηκε το 2005 και είχε τον τίτλο «Επιβολή. Τα κείμενα της βίας». Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1981 συμμετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων.

(πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009




Το επόμενο βιβλίο μας




[...] Έφερε μπροστά του την εικόνα των μεταλλικών κιβωτίων. Οι ένοικοι των ούτε αγωνιούν ούτε ασφυκτιούν. Οι πλεκτάνες, ο δόλος, ο φθόνος και οι μυστικές υπηρεσίες δεν τους αγγίζουν. Είδε τις καταπακτές που διαπερνούν τα απανωτά οστεο-φυλάκια και φτάνουν μέχρι τον ρογχώδη και πα-φλάζοντα ποταμό στον οποίο ταξιδεύουν οι ψυχές και καταδύονται "μέχρις Άδου ταμείον". Εκεί, στον έβδομο ουρανό. Υπογείως. Η κατάδυση του σταμάτησε και αισθάνθηκε το σώμα του όρθιο, μπροστά σε μια μεγάλη και βαριά ξύλινη πόρτα... Ένα καυστικό αφήγημα, στο οποίο αποτυπώνονται πτυχές της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας μέσα από το ιδιάζον σκηνικό ενός οστεοφυλακίου καθώς και του διαχειριστή του.

Σύντομη βιογραφία του συγγραφέα
Ο Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Αθήνα (Φιλοσοφική Σχολή) και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Arkansas, ΗΠΑ. Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Μαθητική Εστία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο λογοτεχνικό περιοδικό Λόγος και Τέχνη, καθώς επίσης στην Ανθολογία Νέοι Κύπριοι Ποιητές, Ρ.Ι.Κ., 1969. Το 1970 παρουσιάστηκε σε ειδικές εκπομπές του Ρ.Ι.Κ. από τον Κώστα Σερέζη και τον Άνθο Ροδίνη. Το 1970 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Αντίκρυ στην Ανατολή". Το 1986 εκδόθηκαν "Τα ανεξίτηλα" από τις εκδόσεις Δόμος και το 2001 η συλλογή "Αναστάσιμα" (εκδ. Εκπαιδευτήρια Δούκα). Από το 1975 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος. H ποιητική του συλλογή "Σαν άλλοθι οι λέξεις" (εκδ. Μεταίχμιο) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου.


Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 2009 - 100 χρόνια από τη γέννησή του

πηγή: 

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=489

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ 2009 - 100 χρόνια από τη γέννησή του

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2009 «Έτος Ρίτσου» και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του. Για το σκοπό  αυτό το ΕΚΕΒΙ συγκρότησε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο την κ. Χρύσα Προκοπάκη, φιλόλογο-συγγραφέα και μέλη τους κ.κ. Κατρίν Βελισσάρη, Δ/ντρια ΕΚΕΒΙ, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών-συγγραφέα, Ηλία Κεφάλα,ποιητή, Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφο-συγγραφέα, Νινέττα Μακρυνικόλα,βιβλιογράφο, Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα-Πρόεδρο ΕΚΕΒΙ και Μίλτο Πεχλιβάνο,καθηγητή ΑΠΘ-Freie Universität Βερολίνου. Με τη συνδρομή της επιτροπής ήδη έχει καταρτιστεί το βασικό πρόγραμμα (εκδοτικό, υποδομών και εκδηλώσεων) το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί και με άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.

ΛΕΥΚΩΜΑ 
Έκδοση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λευκώματος με χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Ρίτσου, εργοβιογραφία, βιβλιογραφία με μελέτες, άρθρα, ανθολόγιο, φωτογραφικό υλικό, κ.ά. Η ειδική αυτή έκδοση θα διατίθεται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνοδεύεται από cd με τη φωνή του ποιητή (ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο). Τη φιλολογική επιμέλεια του λευκώματος έχουν αναλάβει οι  κ.κ. Χρύσα Προκοπάκη και Νινέττα Μακρυνικόλα με τη συνεργασία της κ. Αγγελικής Κώττη.

ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
Δημιουργία κινητής έκθεσης-αφιερώματος στον Γ. Ρίτσο, που θα συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα και μετά το 2009. Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει εκδηλώσεις στην περιφέρεια δίνοντας κίνητρο σε πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, βιβλιοπωλεία, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά. να φιλοξενήσουν την έκθεση και να οργανώσουν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Η έκθεση αποτελείται από ταμπλώ με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Την έκθεση επιμελείται η κ. Χρύσα Προκοπάκη και το σχεδιασμό της ο κ. Σταύρος Κούλας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ 
Δημιουργία από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σχετικού διαδικτυακού τόπου με στόχο την ολοκληρωμένη και άμεση πληροφόρηση ερευνητών, μελετητών, σπουδαστών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου. Τα βασικά του κεφάλαια: πλήρης βιογραφία που θα περιλαμβάνει και το χρονολόγιο από το λεύκωμα, ποιητικό, πεζογραφικό και εικαστικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, μελέτες με επιλογή βιβλιογραφίας και κριτικών κειμένων, μεταφράσεις με βιβλιογραφία και ανθολόγηση μεταφρασμένων ποιημάτων, η βιβλιογραφία του Γιάννη Ρίτσου, πολυμεσικό υλικό με φωτογραφίες, κινηματογραφικό υλικό και μελοποιήσεις των ποιημάτων του καθώς και ενημέρωση για τις εκδηλώσεις του Έτους και παραπομπή σε όλους τους σχετικούς συνδέσμους. Την ευθύνη για τον κόμβο έχει ο κ. Μίλτος Πεχλιβάνος σε συνεργασία με την κ. Αγγέλα Γιώτη, υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Η έναρξη της λειτουργίας του κόμβου αναμένεται την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου 2009.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ
Κυκλοφορία από τον ΟΤΕ, σε συνεργασία και μετά από πρόταση του ΕΚΕΒΙ, σειράς από 12 συλλεκτικές τηλεκάρτες στις οποίες θα αναγράφονται στίχοι του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Ενδεικτικά παραθέτουμε τους στίχους από τις συλλογές «Μονόχορδα» και «Επιτάφιος» που θα αναγράφονται στις δύο πρώτες κάρτες.


                                     Φιλήδονο φεγγάρι, μη μου αλλάζεις τα λόγια.
                                                                       ΜΟΝΟΧΟΡΔΑ, 1979

                                    Μέρα Μαγιού μού μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,
                                    άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω

                                    Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις
                                    άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης.
                                                                       ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, 1936

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Ρίτσο στην περιφέρεια, διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.) την κινητή έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που συνοδεύεται από το επετειακό λεύκωμα και από ταινίες με θέμα τη ζωή του Ρίτσου ή εμπνευσμένες από το έργο του. 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΤΟΣ ΡΙΤΣΟΥ 
Πέραν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα για το Έτος Γιάννη Ρίτσου, πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. [Οι εκδηλώσεις αναλυτικά]


Βιογραφία

Βιβλιογραφία & Εργογραφία Γ. Ρίτσου

Αρχείο συγγραφέων 
[Γιάννης Ρίτσος] 

Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων 
[Γιάννης Ρίτσος]



Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

έφυγε ο John Updike


'Εφυγε ο πιο βραβευμένος αμερικανός συγραφέας

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009


Σε ηλικία 76 ετών πέθανε χθες από καρκίνο του πνεύμονα ο βραβευμένος με Πούλιτζερ αμερικανός συγγραφέας Τζον Απντάικ, γνωστός παγκοσμίως χάρη στα διασημότερα έργα του ,οι «Μάγισσες του Ιστγουϊκ» και την «Σειρά του Λαγού» (The Rabbit series) που ξεκίνησε το 1960 με το «Τρέχα Λαγέ» και ολοκληρώθηκε το 2001 με το πέμπτο βιβλίο της σειράς, «Rabbitremembered». Για δυο από τα έργα αυτής της σειράς, το «Rabbit isRich» και το «Rabbit atRest», ο Απντάικ βραβεύθηκε με το Πούλιτζερ.

 

Γεννημένος στις 18 Mαρτίου  του 1932 στο Σίλινγκεν της Πενσυλβανίας, ο Απντάικ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1954 και για ένα χρόνο σπούδασε γραφικές τέχνες στη Ruskin School of Drawing and Fine Arts της Οξφόρδης χωρίς ποτέ να ακολουθήσει τον δρόμο της ζωγραφικής.

Η συνεργασία του με το περιοδικό New Yorker άρχισε το 1955 και υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Συγγραφέας του οποίου τα έργα συχνά εμφανίζονταν στην λίστα των μπεστ σέλερ, ο Απντάικ έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, κριτικές, τα απομνημονεύματά του, «Self-Consciousness» αλλά και διάσημα άρθρα, όπως εκείνο για τον άσσο του μπέιζμπολ Τεντ Γουίλιαμς. Ανάμεσα στα περισσότερα από 50 βιβλία του θα βρούμε τα «Ο τρομοκράτης», «Χωριά», «Γερτρούδη και Κλαύδιος», «Το τέλος του χρόνου»,  «Μπραζίλ» και τις συλλογές διηγημάτων «Αποσπάσματα του έρωτα».

Εκτός από το Πούλιτζερ ο Απντάικ είχε κερδίσει κάθε λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής.