Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Διαβάζοντας στα αστέρια

Η ιδέα ήταν του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου. Την άκουσε ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων «Μεταίχμιο» και την έκανε αμέσως αποδεκτή. Συγγραφείς και αναγνώστες της λογοτεχνίας θα διαβάσουν αγαπημένες τους σελίδες, κάτω από τα αστέρια της 11ης Ιουλίου, στα Πλατανίδια Πηλίου. Εκεί βρίσκεται το κτήμα του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, μόλις 300 μέτρα από τη θάλασσα και 12 χιλιόμετρα από τον Βόλο.
Το βιβλίο «Η πύλη της κόλασης» του βραβευμένου με Γκονκούρ Λοράν Γκοντέ είναι, επίσης, υπό έκδοση -Η Ρουθ Ρέντελ υπογράφει ως Μπάρμπαρα Βάιν τον «Μινώταυρο», που θα εκδώσει το «Μεταίχμιο» προσεχώς Η είδηση έγινε γνωστή χθες στη συνέντευξη Τύπου για τις νέες κυκλοφορίες του «Μεταίχμιου».
Τον γενικό συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς, με τίτλο «Διαβάζοντας στ' αστέρια», έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς. Διοργανωτής της συνάντησης είναι και το βιβλιοπωλείο «Χάρτα». Οποιος θέλει να πάρει μέρος μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail: metaixmio.gr, είτε στο τηλ.: 211-3003580 (εσωτ: 589) ή στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα» (τηλ.: 24210-33250).
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=42242

Γιώτα

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

4 Μαίου: Λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω 2009»

Λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω 2009»

Η Μαρίνα Καραγάτση και «Το ευχαριστημένο ή οι δικοί μου άνθρωποι» (Εκδόσεις Αγρα), κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος των λογοτεχνικών βραβείων Διαβάζω 2009.

Η Μ. Καραγάτση παρέλαβε το βραβείο της από τον Ιάκωβο Καμπανέλη, ευχαριστώντας όχι μόνο την κριτική επιτροπή αλλά και: «τους αναγνώστες γιατί και συγκινήθηκαν αλλά κυρίως γέλασαν πολύ αναγνωρίζοντας το παράλογο της ζωής».

Η 12η τελετή απονομής των βραβείων Διαβάζω, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, ανέδειξε νικητές στην ποίηση τη συλλογή «Εποχή Παραδείσου» του Στρατή Πασχάλη, στο δοκίμιο τον Μίλτο Πεχλιβάνο για το έργο του « Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες: η στίξη της ανάγνωσης».

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη κέρδισε η Σταυρούλα Σκαλίδη για την «Προδοσία και εγκατάλειψη» και το Βραβείο Διηγήματος η Μαρία Κουγιουμτζή για το «Αγριο Βελούδο».

Με το τιμητικό βραβείο προσφοράς στο βιβλίο τιμήθηκε ο διευθυντής των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, Στέφανος Τραχανάς.

Τα βραβεία αναλυτικά είναι τα ακόλουθα:

- Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, προς τιμή του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.

Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, εκδότης του περιοδικού Διαβάζω, στο διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανο Τραχανά.

- Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:

Εφτά ορφανά μολύβια εφτά ιστορίες, Φωτεινή Φραγκούλη (κείμενο), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), εκδόσεις Ελληνικά γράμματα

Το βραβείο απένειμε η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που έκρινε τα παιδικά βιβλία και Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:

Το σύνθημα, Ελένη Πριοβόλου, εκδόσεις Ελληνικά γράμματα

Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

- Βραβείο Ποίησης:

Εποχή παραδείσου, Στρατής Πασχάλης, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Το βραβείο απένειμε ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής.

- Βραβείο Δοκιμίου:

Από τη «Λέσχη» στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες": Η στίξη της ανάγνωσης, Μίλτος Πεχλιβάνος, εκδόσεις Πόλις

Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και νέος πρόεδρος της εταιρείας συγγραφέων.

- Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη:

Προδοσία και εγκατάλειψη, Σταυρούλα Σκαλίδη, εκδόσεις Πόλις

Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου.

- Βραβείο Διηγήματος:

Άγριο βελούδο, Μαρία Κουγιουμτζή, εκδόσεις Καστανιώτη

Το βραβείο απένειμε ο Κώστας Μουρσελάς, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας.

- Βραβείο Μυθιστορήματος:

Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, Μαρίνα Καραγάτση, εκδόσεις Άγρα

Το βραβείο απένειμε ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας.

Οι κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή για το μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, ποίηση, προωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τους: Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Κατσουλάρη, συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Κόνολι, Αναπληρωτή Καθηγητή Μεταφρασιολογίας στο ΑΠΘ, Χριστίνα Ντουνιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγγραφέα, Δημήτρη Πολυχρονάκη, Λέκτορα στο Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίζυ Τσιριμώκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή στο ΑΠΘ.

Η κριτική επιτροπή για το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο και για το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους: Πολύ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργο Παπαντωνάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Hμερομηνία : 04-05-09