Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η Σώτη Τριανταφύλλου στην Κω

Χθες το απόγευμα στο ΚΕΚ ΕΝΑ στο Πλατάνι είχαμε την εξαιρετική τιμή να συναντήσουμε τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου. Η κ. Τριανταφύλλου βρέθηκε κοντά μας μετά από πρόσκληση της Λέσχης Ανάγνωσης την οποία αποδέχθηκε ευχαρίστως. Ως Λέσχη είχαμε διαβάσει αρκετά βιβλία της και είχαμε μια λίστα με ερωτήσεις και απορίες για πολλά από τα γραφόμενα της. Βέβαια δεν καταφέραμε να διαβάσουμε το σύνολο των βιβλίων της μιας και η ίδια είναι πολυγραφότατη και εκτός της λογοτεχνίας ασχολείται και με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή δοκιμίων.


Η συνάντηση μαζί της διαφημίστηκε στην τοπική κοινωνία μέσα από τις εφημερίδες και την τοπική τηλεόραση και έτσι χτες το απόγευμα στο ΚΕΚ ΕΝΑ επικρατούσε το αδιαχώρητο. Πολλοί αναγνώστες της κ. Τριανταφύλλου αλλά και άλλοι που ενδιαφέρονταν να ακούσουν τις απόψεις της έσπευσαν να παραστούν στην εκδήλωση.

Η κ. Τριανταφύλλου μίλησε για πολλά θέματα απαντώντας στα ερωτήματα που της έθεσαν οι παριστάμενοι. Αναφέρθηκε στο ρόλο του επαγγελματία συγγραφέα με την έννοια του ανθρώπου που βιοπορίζεται από το επάγγελμα αυτό, στη σχέση του συγγραφέα με τα βιβλία του καθώς και στο αν ο συγγραφέας γράφει για τον ιδανικό αναγνώστη. Ο συγγραφέας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη συγγραφή και σίγουρα στο μυαλό του δεν έχει τον αναγνώστη όταν γράφει. Όσο για τη σχέση της με τα βιβλία της μάλλον ποτέ δεν μένει ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό σε κάθε νέα έκδοση το βιβλίο είναι ξαναδουλεμένο και μοιάζει να έχει ελάχιστη σχέση με το αρχικό. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ανάγνωσης στην Ελλάδα και δήλωσε ότι το αναγνωστικό κοινό δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ μικρό. Και φυσικά μίλησε για τη χαρά της ανάγνωσης και την ευτυχία που προσφέρει το βιβλίο στον αναγνώστη –ειδικά όταν ο τελευταίος είναι εξαρτημένος από αυτήν. Μάλιστα έθεσε και ένα θέμα αν τελικά ο αναγνώστης φέρει εγγενώς το χρωμόσωμα της ανάγνωσης! Οι απόψεις της - πάντα ειλικρινείς και κάποιες φορές απρόσμενες- νομίζω ότι αποτελούν υλικό για πολλές συζητήσεις.


Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θέματα της θανατικής ποινής, της αφοσίωσης του ανθρώπου στον αγώνα για τα ιδανικά του καθώς και στην κοινωνική αλλαγή που βασίζεται - όπως είπε και σε μια παλιότερη συνέντευξη της - στους καλύτερους ανθρώπους και όχι στις καλύτερες ιδέες. Όπως είπε η ίδια πιστεύει πολύ στην αλλαγή των ίδιων των ανθρώπων και στην αυτοβελτίωση τους, προκειμένου να αλλάξει η κοινωνία.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους μετανάστες και την αποδοχή τους ή όχι από την ελληνική κοινωνία είπε πως είμαστε μια χώρα με έλλειμμα πολιτικής στον τομέα της υποδοχής των μεταναστών και οι συνθήκες της διαμονής τους είναι τριτοκοσμικές. Οι ίδιοι οι Έλληνες είμαστε λιγότερο ρατσιστές από το κράτος μας, που παίρνει Όσκαρ απαξίωσης.

Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις της για τη σημερινή εικόνα των μαμόθρεφτων παιδιών που αναδεικνύει η ελληνική οικογένεια , ενοχική και καταπιεσμένη στη βάση της καθώς και για το ρόλο της σημερινής γυναίκας που δεν έχει αποτινάξει το σύνδρομο της γυναίκας που μπορεί να τα κάνει όλα. «Ο φεμινισμός- όπως είπε- είναι μια υποθέση που αφορούσε τις μανάδες μας και όχι εμάς σήμερα».

Νομίζω ότι η αποδελτίωση των απόψεων της απαιτεί ένα εξειδικευμένο άτομο και θα έχει ενδιαφέρον η καταγραφή τους. Αυτό που μας έμεινε πάντως από την χτεσινή συνάντηση είναι η γνήσια και ξεκάθαρη τοποθέτηση της συγγραφέα για πολλά θέματα της σύγχρονης ζωής και όχι μόνο για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τη συγγραφική παραγωγή.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η συνάντηση με την κ.Τριανταφύλλου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, κυρίως γιατί η ίδια ήταν πολύ ειλικρινής και αυθόρμητη και η συζήτηση μαζί της ήταν επωφελής από πολλές απόψεις. Είναι από τις εμπειρίες που δεν έχουμε την ευκαιρία να ζούμε συχνά στην παραμεθόριο και γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την κ. Τριανταφύλλου για την τιμή που μας έκανε !

Γιώτα Κ.

http://www.neakos.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=123727

http://aegeanews24.gr/arthra.aspx?id=3045






1 σχόλιο:

ο παρατηρητης είπε...

καλημερα
ευτυχως υπαρχχει μια ωργανομενη λεσχη και σε αλλα μερη και μπορουμε να κανουμε και να βλεπουμε κατι σωστο
θελω βοηθεια σε 2 πραγματα
1 να μου πειτε αν ξερετε την διευθυνση απο ενα στρατοπεδο που λεγεται 80-ΛΑΤΕΘ
2 αν μπορειτε να κανετε εναν λογοτεχνικο διαγωνισμο ή αν ξερετε καποιον τοπικο θα ηθελα να μου το πειτε μπορειτε?